Placere interzisa

 

Actul sexual al celui infidel. Un subiect de obicei tabuu, care aduce in vizor dorinta. Cel ce inseala isi ascunde de ochii privitorului relatia si simte adeseori satisfactia sexuala la intensitate maxima. Dar daca ea, relatia, nu ar mai fi interzisa, lucrurile s-ar desfasura la fel?

Sex si secret. Doi parteneri se pierd unul in celalalt, iar atingerea si misterul sporesc gradul de excitatie. Nu lipsesc remarcile de tipul: “Lumea fara tine nu ar mai fi aceeasi.”; “Sarutarile tale ma fac sa ma aprind.”; “As vrea sa ramanem impreuna in acest foc mistuitor.” – mai mult sau mai putin poetic formulate, in magia alcovului tainuit.

Intr-un cuplu, actul sexual aduce cu sine intimitatea emotionala, in primul rand. Dar actul sexual mai aduce ceva: Propria imagine corporala, ca si perceptia asupra celuilalt. O anume doza de narcisism a partenerilor in actul sexual este astfel necesara pentru ca lucrurile sa decurga cu succes.

Nu ne referim in general la sexualitate ca la o functie de sine statatoare. Adica sa spunem ca exista numai biologic si atunci putem neglija psihologicul. Dimpotriva, conexiunea este extrem de stransa si nu intamplator se spune ca excitatia este mai curand o consecinta a fantasmei, decat a dotarii cu un organ sexual.

Intimitatea psihica este generatoare a intimitatii sexuale, dar nu mereu, ci atunci cand este prezenta si aceasta atractie inconstienta, acest imago. Fara el, exista poate un cuplu, dar nu exista aproape deloc fantasmare. Sexualitatea in aceasta situatie nu devine manifesta, ci se mentine latenta.

Daca ne gandim la interdictie, ne gandim automat la raporturile de inceput ale partenerilor cu familiile lor de origine, precum si la modul cum s-a conturat cuplul in timp. Cine si de ce impune la nivel inconstient aceasta interdictie, cum se raporteaza fiecare dintre cei doi la propria sexualitate, precum si unul la celalalt.

Vedem adesea o scindare intre sexualitatea ca traire si sexualitatea ca activitate “recreativa”, din care lipseste implicarea emotionala a partenerilor ori intimitatea sexuala. Sexualitatea urmeaza in mod obisnuit intimitatii emotionale a cuplului – cu conditia sa nu existe o interdictie a sexualitatii la un nivel inconstient.

Am putea lua ca exemplu prezenta unei interdictii materne a fiului legata de sexualitate, care duce la imposibilitatea ca barbatul sa isi traiasca viata intima intr-un mod considerat social adecvat, el simtindu-se in permanenta atras sexual de partenere care ii sunt interzise.

Insa de indata ce relatia cu acestea capata o forma oficiala, atractia sexuala fata de ele dispare. Barbatul este expus prin urmare tentatiilor “din afara” cuplului, pentru ca numai in aceasta maniera isi poate trai optim placerea pe taram sexual.

Leave a Reply