Sa te simti apreciat inseamna sa te simti iubit

 
Ati avut vreodata relatii care implicau o latura financiara si eventuale aparitii media/ TV? Poate fi cazul antrenorilor, meditatorilor, profesorilor de actorie etc. si al elevilor lor. In acestea, o componenta importanta a relatiei este adusa de prezenta inconstientului in legatura si a modului cum circula el, in care sentimentele de simpatie reciproca sunt ceva obisnuit. Simtim ce simte si celalalt fata de noi, cateodata indiferent de cum pare ca decurge comunicarea.
 
Inconstientul nu tine cont de aparenta, ci de esenta, nu tine cont de forma, ci de fond. Inconstientul are o inteligenta proprie, careia ii atribuim numele de “intuitie”. Citim instantaneu o persoana si sentimentele, gandurile acesteia fata de noi, indiferent de ceea ce ar putea ea sa afiseze sau spuna.
 
Unele relatii au un segment financiar si cateodata sunt insotite de prezenta protagonistilor in mediul public. Pornind de la exemplele de mai sus, antrenorii se ocupa de sportivii de performanta, meditatorii de olimpici, profesorii de actorie de actori ai teatrelor, micului sau marelui ecran. Ce au in comun toate acestea este ca primii sunt “role model” pentru alte persoane.
 
Mentorul atrage in viata lui adesea ceea ce el insusi cauta, functie de intreaga sa structurare inconstienta, respectand criteriile generale ale fiintei umane, care, printre altele are si un inconstient, de multe ori insa ignorat sau subestimat. Se intampla sa nu avem incredere in intuitiile noastre si sa observam singuri consecintele.
 
Intreaga munca a mentorului este de a orienta oamenii catre performanta, iar pentru asta el este platit. Toti acesti mentori enumerati urmaresc cu interes evolutia adeptilor, desi poate suna usor inflamat spus “adept”. Cat de repede apar rezultatele depinde in buna masura atat de cel ce antreneaza, cat si de cel ce se lasa antrenat, conditia esentiala fiind ca cel din urma sa fie “antrenabil”. Fiecare in parte aduce cu sine in legatura propriile calitati si defecte, dar mereu accentul va cadea pe primele.
 
Vedem cum cate un mare antrenor reuseste sa conduca spre podium un mare sportiv, pregatindu-l sa suporte presiunea si sa isi monitorizeze progresul. Vedem cum cate un mare profesor de matematica pregatind un olimpic il trasforma in medaliat la cine stie ce olimpiada internationala. Sau cum un mare orator, cum poate ca este un profesor de actorie, ajuta la formarea unui orator si profesor de actorie la fel de mare.
 
Inconstientul vine aici sa asigure un transfer afectiv mutual, prin urmare legatura este puternica si de asemenea particularizata. Putem spune si ca exista un efect de sinergie, “vectorul” calitatilor participantilor la legatura fiind orientat catre un scop comun. Dar o componenta la fel de importanta este admiratia sincera a acestora.
 
Cu greu poti fi mentorul cuiva pe care nu il apreciezi si in care nu crezi, acestea fiind situatii izolate. Esti mandru de celalalt si asta fara sa fie vorba neaparat de o validare de sine prin succesul obtinut de o alta persoana. Esti mandru de celalalt pentru ca si el este de tine. Ce investesti in legatura, asta obtii. Dar despre asta intr-un alt articol.

12 thoughts on “Sa te simti apreciat inseamna sa te simti iubit

  1. Observ ca folosesti cuvantul mentor in sensul lui mai modern de coach. Dupa parerea mea, desi coach-ii sunt utili, ei au totusi o utilitate destul de limitata, si functiile lor nu sunt atat de compexe precum erau o data cele ale mentorilor, insa, pe de alta parte consider ca era mentorilor profesionisti chiar ca a apus, cam de pe la 1/2 poate max in unele locuri, 3/4 sec XX, poate la asta si contribuind si dezvoltarea tehnologiei de comunicare si educare prin Internet, dar si deprofesionalizarea generala treptata a mentorilor, dintre care unii chiar au dat-o in bara rau de tot la nivel inacceptabil re etica profesionala si totodata re refuz oarecum vanitos ingamfat de a se organiza intr-o asociatie profesionala de tip modern cu standarde profesionale si etica profesionala clara, delimitand si granite mai precise impotriva amatorismului uneori de nivel chiar posibil daunator. Nu stiu daca am dreptate, si uite ca nici macar nu am citit pagina de pe wikipedia dedicata mentorilor si a istoriei acestei indeletniciri. Cred ca unele din functiile lor pot fi suplinite azi in mod etic, alaturi de coach-i si prin role models, mai ales, desi nu numai, re comportament si tinuta profesionala, (poate si personala uneori, cel putin aia vizibila public).

  2. Da si nu pentru remarca ta. Am folosit termenul de "mentor" pentru ca mi s-a parut cel mai potrivit in acest context. Am putea asimila coachingului intr-o mica masura, dar eu nu la coaching m-am referit si nici la mentoratul propriu-zis, am incercat doar sa dau o nota generala unor situatii particulare. Educatoarea, profesorul de scoala, cel de la facultate, ghidul turistic, coafeza de la coltul strazii care isi face bine treaba etc. orice persoana care exercita o influenta asupra altora pentru un timp oarecare, pe toti acestia i-am numit "mentori". Includerea unor modele intr-o "asociatie profesionala de tip modern cu standarde profesionale", asa cum spui, mi se pare totusi cam mult.

  3. Re ghizi de tip montan si educatori profesionisti, da sunt de acord cu acceptarea lor in Asociatia Internationala a Mentorilor Profesionisti, dupa ce semneaza, desigur, ca se vor conforma Codului Deontologic Profesional, (pe care am sa il elaborez in viitoarea mea lucrare, Carta Mentorilor, de care ma voi apuca DUPA ce scriu Tratatul de Estetica Etica, DUPA ce ies la pensie, aproximativ, din pacate pt publicul larg, abia peste 40 de ani, deoarece cel de estetica etica mi se pare mai urgent, plus ca oamenii care se preocupa de Arte, producatori, consumatori, promoteri, businessmen-i, critici, filozofi, sunt in mod real mult mai numerosi, si sunt permisibil si de tip amator si de tip profesionist decat oamenii mentori, cf criteriile de a fi mentor pe care le voi mentiona in Carta Mentorilor la un moment dat !).Re ghizii turistici obisnuiti care insotesc grupuri pe la muzee sau site-uri arheologice am sa iau sub deliberare posibila lor includere ca membri corespondenti, (considerand expertiza lor posibil utila pt membrii plini de tip educator profesionist).Re coafeze/frizeri, soferi de taxi, barmani, si alte cateva categorii profesionale care ofera uneri servicii de terapie de suport, poate si cateva informatii posibil utile pt diverse scopuri, fie benevol, fie in schimbul unor bacsisuri, in afara de serviciile lor profesionale de baza: imi pare rau, insa NU pot sa le acord dreptul la apartenenta in AIMP, decat daca pot cumva indeplini, prin alt fel de indeletniciri sau activitati sau asociatii cu cei pe care ii servesc, criteriile de baza ale cuiva ca sa fie considerat Mentor Profesionist.Desigur ca pot exista si mentori amatori, insa eu personal voi sustine intotdeauna profesionalismul in acest tip de activitate, alaturi de o standardizare cat mai inalta a competentelor si eticii profesionale necesare acestei activitati, pe considerente de Quality Assurance, atat spre protectia mentorilor cat si a protejatilor lor !Na, acum, din cauza ta, vad ca o sa am treaba si DUPA ce ies la pensie, nu numai acuma ! Zau, si eu sunt atat de lenes si de indolent din fire, si "nu stiu" de ce imi gasesc intotdeauna treaba de facut, de obicei, desigur, exact pe domenii despre care inca nu am citit nimic nici macar de pe wikipedia, daramite care nu au nimic de a face cu lucrurile de care ar trebui sa ma ingrijorez eu in mod real !

  4. P.S. Stai sa vezi, ca acum mi-am dat seama ca trebuie sa studiez si istoria miscarilor sindicale de pe wikipedia, ca sa vad daca ar trebui poate sa infiintez si Sindicatul International al Mentorilor Profesionisti + Sindicatul International al Protejatilor de catre diversi Mentori, in afara de Asociatiile Internationale corespunzatoare respective ! Si eu care voiam sa scap repede la inceput voind sa trag cu linia peste categoria profesionala a mentorilor de la bun inceput, gasindu-mi scuza ca nu ar mai fi asa de relevanti pt sec XXI…

  5. Da, chestia cu coafezele a fost exagerata (intentionat)in context. Prin asta doream sa sugerez sa nu facem discriminare a unor profesii in mentorat, dar altfel iti dau dreptate.Poate ca te preocupi de alte lucruri decat cele care te ingrijoreaza tocmai pentru a scapa de presiunea respectiva, in sensul de a reduce anxietatea. Cat despre proiectele de DUPA pensie "din cauza" mea, cum scrii, pai e bine, nu? Vei ramane activ multa vreme. :))

  6. Partea 1: Revin aici tocmai ca sa-ti povestesc ca ieri am avut ocazia total neasteptata de a ma intalni intamplator cu un sofer de taxi cu veleitati si chiar competente reale de informator-educator, care m-a suprins prin dorinta lui de a-mi povesti despre scriitoarea Hertha Muller, originara din Romania, laureata a Premiului Nobel pt Literatura. Chiar a fost o surpriza placuta pt mine din mai multe puncte de vedere, ca desi eu in general stiam despre pasiunea pt lectura de carti adevarate si pt scriitorii profesionisti a poporului norvegian, (care, avand toleranta mare pt diverse dialecte vorbite de lb norvegiana mereu larg acceptabile in Norvegia, plus mai recent mai rabdatori si fata de o gramada de straini cu adevarat invadatori din punctul lor mai insular de vedere care le stalcesc limba in diverse feluri, tinde TOTUSI sa te corecteze numai cand spui un singur cuvant gresit, si acela este pluralul Carti, Bøker, pe care multi tind sa il pronunte stalcit ca in lb engleza buker, pe cand el se pronunta corect beoker, cu un fel de sunet "o" lenes lasat pe spate, plus daca le vine in vizita un scriitor profesionist strain cu ocazia traducerii vreunei carti de-ale sale, se poarta la nivel oficial mass-mediatic + real fata de el/ea de parca ar fi Madonna sau si mai si), totusi nu ma asteptam de la un norvegian nativ sa fie atat de indraznet expresiv interesat activ gentil diplomat fata de mine ca vizibil strain si pe dinafara mai intotdeauna…ceea ce mie personal, data fiind varsta si cunostintele si stilul de comunicare a acelui sofer de taxi, am cam determinat din prima la nivel speculativ ca dansul ca norvegian nativ precis facuse armata, plus calatorise profesional international, plus ca probabil activase la nivel profesional ca educator, si mie intotdeauna imi face placere sa ma intalnesc cu oameni de genul asta, ca stiu ca am ceva posibil util de invatat de la ei, asa cum am avut de invatat mai recent aici si de la Nelson, cel care recent a plecat din Norvegia si de langa mine).

  7. Partea 2:Asa in general m-am gandit ca eu in general nu astept de la soferii de taxi decat poate informatii posibil utile re trafic, si coordonate geografice diverse re Norvegia, ca mie mi-e lene sa caut chestii din astea pe Internet, si afli uneori scurtaturi interesante si utile de la oameni la nivel de Hum Int/inteligenta umana mai bine decat de pe Internet, plus uneori, daca sunt de origine etnica internationala, imi place sa ghicesc dupa accent si preocupari din ce tara sunt si ce se mai intampla pe acolo prin tara lor la nivel de preocupari curente sau recente, ca tot asa uneori e mai interesant si mai informativ provenit de la oameni decat de pe Internet unde e mai laborios sa trebuiasca sa compilezi si sa coroborezi diverse fragmente de informatii, si sa si mai corectezi pt bias de raportat de nivel jurnalistic, plus uneori ii mai utilizez si pt suport personal daca am nevoie, dar in cazul asta le si dau bacsis mai mare ca stiu ca e activitate de tip extra in care ei nu sunt obligati sa se angajeze, si doar unii o fac spontan, din inclinatie naturala, plus au si ei problemele lor, desi uneori sunt destul de subiectiv re bacsis chiar la posibil de nivel neetic ca dau uneori bacsis mai mic unora de la care obtin de fapt mai mult si invers, efectiv se mai intampla si asa, nu e ceva calculat)…in orice caz nu cred ca am invatat eu personal de la acest sofer de taxi mare lucru ce nu stiam la nivel principial deja, dar oricum mi-a facut placere sa il intalnesc total intamplator, si cred ca e potential de nivel mentor profesional competent in continuare si daca dansul ar face cerere vreodata sa devina membru al Asociatiei Internationale a Mentorilor Profesionisti probabil ca ar primi derogare/aprobare de la mine bazat pe experienta si competente ! Deci uite ca se poate si in sec XXI, dar poate e si pt ca efectiv am senzatia ca ma aflu intr-un fel de time-warp/bucla temporala acum in Norvegia, unde totul e potential INCA uneori de tip film SF din ala cu elemente de calatorit in timp + spatiu pt mine personal……desi mie in general nu-mi prea plac filmele si povestile SF, inclusiv ale a cu calatorit in timp si spatiu decat ori daca sunt scrise de dl Michael Crichton ca Timeline, ori sa fie regizate de d-nii Spielberg sau Cameron, ori daca au elemente comedice cum a fost ala frantuzesc Vizitatorii, cu dl Christian Clavier, ori cu elemente romantice ca Back to the Future sau Kate and Leopold cu dl Hugh Jackman.

  8. Foarte interesante aceste detalii pe care le-ai oferit. Din ce tot ce povestesti pare sa rezulte ca poporul norvegian are un nivel de civilizatie ridicat – si nu numai. (In mod normal n-ar trebui sa ne surprinda ca un musafir este tratat in mod respectuos, acesta fiind numai un singur aspect care mi-a atras atentia in ce ai scris.)

  9. Norvegienii sunt mai "insulari", le-a cam fost frica secole intregi de posibili straini aducatori mai intai de crestinare fortata, apoi de boli infectioase, de ex ciuma, (care le-a decimat populatia chiar la 1/2 in evul mediu), de idei posibil revolutionare de tip posibil daunator reformei de tip mai planificat care le place lor, de fapt ideile asa numite "de influenta straina" (drept care evreilor si calugarilor catolici le-a fost interzis prin constitutie sa stabileasca in Norvegia, evreilor pana in 1851, calugarilor generali pana in 1897, iar celor iezuiti pana in 1956, si si atunci au fost primiti mai mult de nevoie, ca se intamplase Revolutia din Ungaria, si venisera aici niste seminaristi iezuiti carora a fost nevoie sa li se dea azil politic).Dar daca vad ca incerci sa le inveti limba se poarta mult mai prietenos cu tine. Uneori, daca te simt strain asa, chiar daca nu ai scos nici un cuvant, si chiar daca nu te deosebesti prea mult la trasaturi sau la culoarea pielii de ei, ei iti vor vorbi din prima in engleza, nici nu te lasa sa le arati ca poate vrei sa vorbesti cu ei in norvegiana. Mie asta mi s-a intamplat ff des in primele luni aici, cum intram in vreun magazin, chiar inainte sa cer ceva simplu pe lb norvegiana, acolo un pachet de tigari, de ex, imediat mi se adresau in engleza si cu ton total altfel ceva mai oficial asa ca pt turistii straini carora vrei pe de o parte sa le multumesti ca iti viziteaza tara, dar pe de alta vrei sa le dai de inteles sa nu stea prea multa vreme ! Zau, la cat de frumosa e tara asta, ei nici nu isi fac reclama turistica prea puternica atat cat isi fac altii, efectiv chiar daca e vorba de posibil pierduta bani din asta..dar aici e si din cauza ca totul, inclusiv reclamele turistice pe international sunt ff planificate si finantate mai mult de stat decat de firme private si statul functioneaza si mai lent si mai birocratic, si nu simte nevoia presanta sa aduca mai multi turisti. Dar chiar si in ziarele locale mai scrie uneori cate un student masterand la Turism Management asa nostalgic re ca ce bine ar fi sa se faca mai multa reclama la turistii straini sa vina in Norvegia, si explica frumos ca asta ar fi bine si pt economia locala, etc. Si, bineinteles, nu-l baga nimeni in seama !

Leave a Reply