Viata fara “copy-paste”, de neimaginat?

Ne mai putem inchipui existenta fara lumea virtuala? Unii inca izbutesc, dar pe altii atractia magnetica a Internetului ii inrobeste. In mediul virtual, lucrurile par cu siguranta mult mai usoare decat in realitate. Pe Internet socializezi, citesti, asculti sau vizionezi diverse, faci cumparaturi etc. Totul cu doar cateva clicuri de mouse…

Ce gasim in universul virtual de multe ori parca este copiat la indigo. Vrei sa descoperi care este opinia unei persoane despre anume subiect, dar in loc de asta gasesti poze sau citate. Este explicabil sa fie asa. Pozele capteaza mai repede atentia, iar citatele te fac sa pari mai intelept. Toti recurgem mai devreme sau mai tarziu la strategia copy-paste, fara ca macar poate sa apucam sa realizam prea bine ce se intampla.

O problema serioasa apare insa vizibila in fundal: Calea copy-paste il face pe om sa fie mai apropiat ca functionare psihica de nivelul primitiv. Nici nu este de mirare ca simptomele asemanatoare temutei ADHD ajung sa se instaleze treptat dupa o lunga participare la activitatea virtuala, care uneori o inlocuieste cu subtilitate pe cea reala.

Dar despre ce vorbim de fapt aici. Nu despre Internetul in sine, nu despre un avantaj sau dezavantaj al unei alte realitati alternative, ci despre cum sa reuseste sa managerieze fiecare implicatiile unui mediu care stimuleaza rapiditatea in decizii, ceea ce nu inseamna ca neaparat deciziile sunt mereu bune – in unele cazuri sunt dezastruoase si greu de remediat.

Mediul virtual se transforma la un moment dat ca oricare altul intr-unul regresiv. In el sunt depozitate anxietati individuale sau de grup, frustrari sau spaime diverse, neimpliniri si fantasme. Mediul virtual creaza iluzia lipsei de bariere, unde (mai) totul este posibil, de aceea, spre deosebire de ce se petrece in grupurile reale, regresia apare cu o viteza mult mai mare.

Lipsa de gandire si pasivitatea sunt incurajate si conservate sub aparenta unei actiuni a individului – tocmai acesta este pericolul. Atata vreme cat o persoana nu are capacitatea de a fi in contact cu ea insasi, de a se vedea asa cum este, alunecarea catre o lume care sa o acapareze, implicit dependenta, se produce pe nebanuite.

“Calea copy-paste” este o sintagma care evoca metaforic orice modalitate facila de a atinge un scop, ea nu se refera numai la mediul virtual, desi acest articol il vizeaza in mod prioritar. Cautarea unui drum cat mai scurt nu intotdeauna duce la rezultatul scontat, ba in multe situatii, efectul e tocmai opus.

Asa cum lumea aude frecvent, unui obicei ii ia circa douazeci si una de zile sa fie format, ceea ce nu inseamna ca el va fi pastrat daca nu se continua pe aceeasi linie. In asemenea imprejurari, adeseori va castiga fundalul inconstient pe care se poate (sau nu) axa un obicei pe care dorim sa il implementam.

Daca in cazul unei persoane care s-a invatat de mica sa lupte pentru a obtine ce isi doreste necesita un mai mic efort, in cazul unei alteia care nu a avut cum invata sa persevereze, lucrurile pot decurge teribil de anevoios. Sa cedezi tiparelor inconstiente este cu mult mai simplu decat sa te opui lor.

Asta si face lesne de inteles de ce dependendentul de jocuri de noroc, un exemplu poate foarte bun cu privire la calea copy-paste – impregnata in scriptul inconstient al jucatorului – nu se poate sustrage decat cu mare dificultate si pentru perioade mici de timp unui tipar inconstient care pre-exista jocului, perpetuand astfel dependenta sa.

Articol publicat mai intai pe portalul Psihoterapie.net in data de 23.12.2012.

Leave a Reply