Fara scuze! Naravul din fire… are lecuire!
Cunoscut scriitor motivational, autor a peste 40 de carti, dintre care 21 au devenit best-seller in New York Times – conform paginii oficiale a scriitorului, www.drwaynedyer.com – cu un doctorat in consiliere si psihoterapie, Wayne W. Dyer duce o viata intensa atat in plan spiritual, profesional, cat si familial, social. Mentori de tot felul ii rasar in cale si ii influenteaza destinul.
Prezenta carte,”Fara scuze! Naravul din fire… are lecuire!” a aparut in urma dorintei autorului de a integra in propria sa existenta lectura invataturilor lui Lao Zi din lucrarea sa Tao Te Ching.
Wayne considera ca fiecare dintre noi are doua minti, cea ”constienta creatoare” si cea ”subconstienta deprinsa” si, oferind ca argument descoperirile relativ recente din genetica, in care ADN-ul poate fi reprogramat mental, aduce in atentia publicului un veritabil manual de diagnostic si tratare a… scuzelor cu care ne autosabotam in drumul nostru catre o viata implinita.
Structurata in trei parti, lucrarea lui Wayne vine de la bun inceput cu avertismentul ”Nu crede tot ce gandesti” si inca din primele randuri acesta ne va pune in contact cu ideea flexibilitatii gandurilor noastre, paradigma de baza fiind aceea de a ne pastra vie in minte importanta pe care o alocam propriei lumi interioare.
Conform viziunii autorului, scuzele pe care le invocam isi au izvorul in virusii mintali (meme) pe care i-am asimilat in urma contactului nostru cu mediul, adesea prin imitatie din primii ani de viata si ele pot fi dezamorsate in masura in care ne utilizam vigilenta si autocontrolul, urmand pasii pe care ii propune.
Il ajuta in acest demers atat experienta sa ca terapeut, cat si cea ca profesor.
Desi, asa cum precizeaza scriitorul, statistica indica faptul ca ”mintea constienta ocupa aproximativ 5% din totalul activitatii creierului, lasand restul de 95% subconstientului”, nu trebuie sa ne lasam descurajati de aceste procente, ci dimpotriva sa adoptam un stil de gandire sanatos care sa vina in sprijinul atingerii obiectivelor noastre.
Autorul prezinta de-a lungul cartii sale o analiza pe mai multe paliere a celor mai frecvente scuze pe care le utilizam:
Va fi greu; E riscant; O sa-mi ia mult timp; Va genera o drama in familie; Nu merit mai mult; Asa sunt eu; Nu-mi permit; Nimeni nu ma va ajuta; Niciodata nu s-a intamplat cum mi-am dorit; Nu sunt destul de puternic; Nu sunt destul de inteligent; Sunt prea batran (Sunt prea tanar!); Nu se cade sa fac asta.
Toate acestea si multe altele, impreuna cu 7 principii ale unei vieti fara scuze, 7 intrebari menite sa desfiinteze scuzele, 9 sfaturi pentru a trai autentic, scot pas cu pas cititorul din lumea stereotipurilor negative de gandire si il conduc spre o viata de o calitate mai ridicata.
Nu lipsesc din lucrare povestile cu talc, precum si relatarile din insasi viata scriitorului:
<<Odata, m-am scuzat ca nu-mi gaseam cheile de la masina spunand: ”Sunt un uituc”. Imi amintesc ca atat mama, cat si sotia exclamau adesea: ”Of, asa e Wayne al nostru, un profesor cu capu-n nori.” Si asta a devenit o mema, care s-a instalat in subconstientul meu, ca sa se transfere apoi intr-o scuza numai buna sa-mi justifice obiceiul de a fi distrat… dar apoi am descoperit cum sa fiu atent. Am incercat sa fac in mod constient lucrurile pe care inainte le faceam mecanic si a mers.
De fiecare data cand intram in casa imi impuneam sa fiu atent la cheile pe care le aveam in mana – sa simt suprafata si forma fiecareia dintre ele, sa le ascult zanganitul pe care il faceau – si apoi sa le pun intr-un loc special, rezervat numai lor. Si, ce sa vezi, am reusit sa aduc la suprafata, in mintea constienta, o veche deprindere inconstienta si astfel am reusit sa scap de vechea scuza ca sunt un uituc.>>
Inovator si empatic, pe parcursul a peste 200 de pagini, Wayne isi va insoti cititorul intr-un plan de reconstructie a Sinelui Real, ajutand la instituirea unui mediu de suport emotional pentru o viata cu cat mai putine scuze, implicit cu mai multe realizari.
Autorul recenziei:
Oana – Mihaela Șerbescu,