CREIERUL LUI BUDDHA. NEUROSTIINTA FERICIRII, IUBIRII SI INTELEPCIUNII


 

Intr-o abordare interdisciplinara, un neuropsiholog (Rick Hanson) si un neurolog (Richard Mendius) supun atentiei publicului viziunea lor asupra eliberarii de suferinta printr-o metoda neconventionala, in care vor fi impletite notiuni din neurologie cu vechi precepte din budism.

Situata la limita dintre vechi si nou, cartea de fata insereaza cu succes intelegerea modului cum functioneaza creierul, alaturi de o serie de povete spirituale.

Prin contemplarea lumii, afirma cei doi autori, mintea, un produs al creierului, este mai fericita si de aceea se pot dovedi utile acestui scop tehnici de meditatie budista, care vor fi explicate pe larg din perspectiva neurologica in aceasta carte.

De fapt intreaga lucrare are un puternic suport stiintific, in ea gasindu-se descrieri ale structurilor neurale pe care le utilizam in tot felul de imprejurari de-a lungul intregii vieti, de la iubire, munca, relatii satisfacatoare (ori nu), pana la ura, agresivitate, dorinta manifestata sub multiplele ei laturi.

Putem astfel intelege mai bine stari precum anxietatea si depresia, furia, agresivitatea ori tristetea, dar si dragostea, empatia, compasiunea, precum si ce ”remedii” pot fi aplicate pentru cele dintai sau ce metode de accentuare a starilor pozitive de mai sus putem folosi.

Aflam cum sistemul nervos simpatic (responsabil pentru reactia de lupta sau fuga) se gaseste cel mai adesea in opozitie cu sistemul nervos parasimpatic (gestionar al energiei), astfel incat devine imperios necesar sa invatam sa ne relaxam, sa ne simtim bine in propriul corp.

Transmiterea genelor de la generatie la alta s-a putut realiza pe cai ce au implicat si durere, suferinta, iar separarea, echilibrul si placerea, cele trei strategii de supravietuire au fost si raman o necesitate. Cu toate acestea, lumea este mai mult decat ceea ce percepem, adauga Rick Hanson si Richard Mendius.

Ducand o viata spirituala, atragem schimbari mici la nivel neural, iar acestea din urma vor duce la schimbari mari in timp. Intr-un exercitiu al compasiunii, bunatatii si concentrarii, treptat vom ajunge sa depasim obstacolele ce ne impiedica sa fim buni, fericiti si, nu in cele din urma, intelepti.

”Necazurile sunt ca buruienile”, astfel incat e necesar sa fim vigilenti pentru a face sa dispara cauzele si putem atinge acest obiectiv prin ”detectarea radacinii raului”, facand curatenie in gradina interioara.

Chiar daca prin constitutie, dupa cum subliniaza cei doi, creierul este inclinat spre detectarea si amplificarea experientelor negative, putem opera modificari la nivelul lui, datorita neuroplasticitatii ce insoteste creierul pana la sfarsitul existentei sale.

In lupta cu tendinta mintii spre negativism, ne putem folosi de acel ”simulator” interior de care dispunem, evocand si prelungind experientele placute, astfel incat acestea sa fie asimilate intr-un numar cat mai mare.

Lacomia, ura si amagirea pot fi contracarate, ne indeamna specialistii de fata, cu infuzia de fericire, dragoste si intelepciune, un drum al initierii foarte probabil anevoios (caci niciodata nu vom scapa in totalitate de ispita ”lupului rau” pe care il poseda fiecare dintre noi), dar in cele din urma satisfacator cel putin in raporturile cu noi insine.

Pentru cei ce isi doresc sa fie sedusi de jargonul stiintific, aceasta este cartea ideala, care, prin complexitatea informatiei prezentate, merita citita in mod atent si cu pixul in mana. Este, totodata, pentru novici, o maniera excelenta de a face cunostinta cu fascinanta lume a neurologiei, a carei menire devine cu mult mai clara prin multiplele exemple prezentate.

Autorul recenziei:

Oana – Mihaela Șerbescu,

www.pacientia.ro

Inapoi la recenzii carti

    Powered by Wordpress. Redesign Theme by RT
    error: Content is protected !!