DORINTE INDEPLINITE. Cum sa stapanim arta de a ne manifesta
(Editura Paralela 45, 2017)
”Imagineaza-ti ca dorintele tale sunt atat de puternice incat nu pot fi dezlipite din imaginatia ta in niciun fel.”
Profesor, consilier scolar, psihoterapeut, o aparitie marcanta in lumea radio si TV (Hay House Radio, Oprah, The Tonight Show), pitoresc si pe alocuri controversat, Wayne W. Dyer a stapanit de-a lungul vietii sale roluri prodigioase si lucrul acesta devine vizibil in lucrarea de fata.
”DORINTE INDEPLINITE. Cum sa stapanim arta de a ne manifesta” este o carte scrisa la varsta senectutii, cand scriitorul traversase mare parte din viata – peste saptezeci de ani – intr-o maniera nonconformista si experimentase o multime de sincronicitati carora le putea gasi acum un sens.
Ea vine sa clarifice acest statu-quo, fiind pigmentata cu o serie de intamplari ce l-au impresionat profund, atat din propria existenta, reorientandu-i cursul, precum si din tangenta sa cu destinul altora.
Totodata lucrarea lui Wayne are semnificatia unui bildungsroman, cel al orfanului care nu s-a dat batut in fata dificultatilor de tot felul, devenind o celebritate tocmai prin continua sa dezvoltare personala.
Sunt descrise cele 5 fundamente ale indeplinirii dorintei. Imaginatia este considerata a fi primul fundament, in jurul careia pivoteaza toate celelalte – pentru ca este ”terenul fertil” pe care pot fi cultivate gandurile pozitive ori negative.
Pentru a-l parafraza pe Wayne, imaginatia creeaza realitatea noastra mentala cu precadere in ceea ce priveste imaginea de sine.
Jucand rolul de ghid spiritual in aceasta calatorie, autorul intinde astfel o mana de ajutor celor ce doresc sa isi modifice setarile mentale in vederea autoactualizarii de sine.
”Eu sunt” capata o aura speciala, fiind eliberat de perspectiva materialista, scriitorul considerand ca la baza dezvoltarii spirituale se afla increderea noastra in existenta unui sine mai inalt, ascuns, paradoxal, in strafundurile noastre.
Ideea ca Divinitatea este atat exterioara noua, cat mai ales ceva intrinsec e prea bine cunoscuta, prin ce seduce insa discursul lui Wayne e tocmai vitalitatea modului in care sunt expuse conceptele.
Sinele mai inalt, Sinele cel mai inalt, Subconstientul sunt disecate atent si privite la microscopul constientei.
Evenimentele cu mare incarcatura spirituala vin la randul lor sa capteze atentia. Cele din sfera ELM (Experienta la Limita Mortii) amintesc de o alta carte, ”In zarea nemuririi” (autor: Prentice Mulford).
Incursiunea prin lumea regresiei hipnotice din care reda cu generozitate o intreaga sedinta are acelasi rost, de a evidentia prezenta unei lumi necunoscute si totusi in unele imprejurari accesibila noua.
Autorul nu va fi de unul singur in acest periplu, ci, dupa cum a procedat aproape toata existenta sa, insotit de adepti ori mentori.
Maslow va contribui in felul sau la scrierea prezentei carti, dupa ce, prin decesul sau ii va fi ”transmis stacheta” lui Wayne, in aceeasi zi in care acesta din urma isi obtinea titlul de doctor; Neville il va determina sa isi reanalizeze atat persoana, cat si scrierile, revizuindu-si-le pentru a da nastere acesteia.
Dar poate ca cel mai mult dintre toate, ”DORINTE INDEPLINITE. Cum sa stapanim arta de a ne manifesta” indeamna la visare de la inceputul pana la sfarsitul ei, deoarece creeaza o punte intre generatii, provocandu-ne cu o multitudine de intrebari si astfel deschizand noi cai de acces… catre noi insine.
Autorul recenziei:
Oana – Mihaela Șerbescu,