DACA VREI SA GASESTI FERICIREA. MANUAL DE PSIHOLOGIA SI PSIHOTERAPIA COMUNICARII
In aceasta lucrare psihologul Mihail Litvak are ca obiectiv sa ajute cititorul sa-si modifice propriul scenariu de viata. Pentru a ajunge in acest punct el ii va incuraja pe toti cei interesati sa parcurga un intens drum al autocunoasterii, raspunzand la principala intrebare ”Cine sunt eu?”, iar mai apoi la cele adiacente – care este locul pe care il ocupa o persoana in lume, care sunt relatiile sale, cum pot fi acestea ierarhizate s.a.
Dupa Litvak, fiecare dintre noi are ”zestre genetica, aptitudini, temperament si caracter”, iar emotiile de baza pozitive cu care suntem inzestrati sunt numai doua: ”interesul si bucuria”.
Munca este privita drept unul dintre pilonii fundamentali ai sanatatii, fiind puternic legata de aptitudini. (”Omul care nu a putut sa-si indrepte aptitudinile spre o activitate productiva le va pune in practica in nevroze, afectiuni psiho-somatice, conflicte.”)
De aceea, ca etapa intermediara rescrierii scenariului de viata, psihologul sugereaza utilizarea aptitudinilor anterior neglijate in zone ale activitatii pe care fiecare o desfasoara in mod curent, scriitorul considerand ca este necesar sa fie dezvoltate mai multe aptitudini, nu doar una.
Iata mai jos o ilustratie sub forma de studiu de caz:
<< A venit la mine un barbat de 25 de ani, profesor de desen, in stare de depresie profunda si cu ganduri de sinucidere. In urma cu doi ani, la o tentativa de apropiere sexuala de fosta iubita avusese un fiasco. De atunci nu mai era linistit. Orice ar fi facut tot timpul se gandea la neputinta lui. Si desi partenera s-a manifestat linistita fata de acest fapt, el a incetat comunicarea cu ea pentru ”a nu-i strica viata”. O vreme ea a incercat sa continue prietenia, dar el a respins-o. Mai mult, nu avea interes fata de munca. Elevii faceau galagie, creatia lui nu era recunoscuta.
Am inceput sa lucram. Ne-am dat seama ca lucrul cel mai important pentru un barbat e munca si am decis temporar sa nu ne ocupam de problemele sexuale. Dupa ce si-a insusit procedeele psihologice, a inceput sa faca orele mai atractive, a revenit la activitatea de creatie. (…) >>
O sectiune importanta din cartea lui este alocata vampirismului psihologic. Autorul gaseste drept cauza a vampirismului faptul ca oamenii isi pierd sensul propriei vieti.
Vampirul psihologic are nevoie de prezenta unei ”victime” de la care sa obtina ”protectie si energie”.
Litvak ne invata cum sa il identificam si la nevoie cum sa iesim din jocul psihologic pe care aceasta il propune.
Clasificarea vampirilor psihologici este instructiva si pe alocuri amuzanta: Personalitatea Neajutorata, Barba-Albastra, Alcoolicul, Femeia Rece, Mama Grijulie, Martirul Priceput, Printul Etern, Cenusareasa, Printesa cu bobul de mazare.
Folosindu-se de Analiza Tranzactionala, intr-o formula personalizata, cu adaugiri (Eu, Voi, Ei, Munca), va analiza posibile relatii si tranzactiile ce au loc intre acestea.
Toate relatiile pe care le avem pot fi imbunatatite astfel incat beneficiile sa fie repartizate intr-o maniera cat mai echitabila, prin utilizarea aikido-ului psihologic, asupra caruia revine si in prezenta lucrare.
De asemenea, psihologiei sociale, precum si celei a vorbitului in public le va consacra un spatiu larg. Vom intelege astfel cu mult mai multe in ce priveste dinamica grupului si modul in care ne putem integra usor in grupul adecvat noua.
Anexele de la finalul cartii au menirea de a inlesni cititorului auto-analiza, dar si gestionarea progresului obtinut in dezvoltarea sa personala. Dintre acestea ca un exemplu, inventarierea folosirii timpului realizata de Litvak poate duce la concluzia ca fiecare dintre noi are la dispozitie o multitudine de rezerve de timp mai mult sau mai putin constientizate.
Scriitorul conchide in ceea ce il priveste, cu acelasi umor dezarmant: ”Chiar si cu un grafic asa de intens am reusit sa-mi gasesc rezerve de timp. In timpul raportului de dimineata pot sa citesc o carte si sa fac gimnastica: incordarea grupelor de muschi care se afla sub masa.”
In cele peste 470 de pagini, Mihail Litvak reuseste sa surprinda intr-un mod cat se poate de placut. Recomand ”DACA VREI SA GASESTI FERICIREA. MANUAL DE PSIHOLOGIA SI PSIHOTERAPIA COMUNICARII” ca fiind una dintre cele mai valoase lucrari din domeniu. Perseverenta cititorului va fi cu siguranta rasplatita.
Autorul recenziei:
Oana – Mihaela Șerbescu,